DANIŞMENTDanışment nedir?
Danışment ismimiz Farsça kökenli Dânişmend kelimesinden esinlenerek üretilmiş bir kelimedir. Dânişmend ise, Osmanlı ilim geleneğinde medrese eğitimini tamamlamış, medresede bir oda sahibi ve altında yetiştirdiği talebeleri olan ancak henüz müderrislik seviyesine gelmemiş talebelere verilen isimdir.
Eğitim tarihinin Batı dışı geleneğini göz ardı etmeyerek geleneksel ve modern eğitim metotlarından etkileşimli olarak yararlanan Danışment Koçluk & Danışmanlık, özellikle gelişme dönemindeki gençler için kapsayıcı bir destek modeli sunuyor.
Danışment Danışmanlık en temelde neyi vaat ediyor?
Danışment Akran Gelişim Programı ortaöğretim (lise) düzeyindeki gençlere 21. yüzyılda ihtiyaç duyulan yetkinlikleri karşılayan; kişisel, akademik ve sosyal gelişimi destekleyen yetkinlik bazlı bir akran danışmanlığı vaat ediyor.
AKRAN GELİŞİM PROGRAMI
AKRAN GELİŞİM PROGRAMI NEDİR?
Akran Gelişim Programı en temelde yukarıda bahsedilen danışmanlık modelinin öğrencilerin kendi yaş grubuna yakın danışmanlar öncülüğünde yürütülmesidir. Bu danışmanların büyük bir kısmı üniversitede okuyan veya yeni mezun olan öğrencilerden oluşmaktadır. Böylelikle öğrencilerle danışmanların arasındaki iletişimin daha kuvvetli olması hedeflenmektedir.
AGEP
AGEP anlayışına göre eğitimde veya hayatta başarı sadece akademik alandaki ilerlemeyle sağlanamaz, bundan ziyade hayatın farklı alanlarını da kapsayan daha bütüncül bir bakışa ihtiyaç vardır. Çünkü farkındalık bir bütündür ve parçalara ayrılamaz. Kendi sorumlulukların farkında olmayan bir genç ders çalışma konusunda da zayıf olması muhtemeldir. Yine aynı şekilde kendini yeterince tanımayan, ilgi alanlarını keşfedemeyen ve potansiyelinin farkına varamayan bir öğrencinin disiplinli çalışabilmek için yeterli motivasyonu bulabilmesi daha güç olacaktır.
Bununla beraber özellikle lise düzeyinde okuyan gençlerin karşılarında örnek alabilecekleri bir rol modele ihtiyaçları oldukça fazladır. Bu dönemlerde kendi yaş grubuna yakın deneyimli kişilerle yapılan görüşmeler gençler üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu rahatlıkla gözlemlenmektedir. Ancak ne yazık ki günümüzde lise düzeyindeki gençlerin onlara yol gösterebilecek, vizyonlarını genişletebilecek, yaşadıkları problemleri anlayıp onlara tavsiye verebilecek, kendi bilgi ve birikimini aktarabilecek ve aynı zamanda gençlerle aynı dili paylaşıp rahat iletişim kurabilen rol modelleri yoktur. Bu eksikliği gidermek adına Danışment koçluk olarak akran mentörlüğünü hayata geçiriyoruz.